dimecres, 9 de juliol del 2014

A la platja, havaneres i suquet



Al juliol, l'activitat ciutadana gira quasi tota  al voltant de la platja. I no ho fa només en allò  mes evident, que seria el bany refrescant i el plàcid bany de Sol per bronzejar-se, sinó que la seva influència, va molt més enllà. La platja modifica i trastoca el trànsit, fent cues interminables en carreteres abans gairebé buides; dibuixa espectaculars aparadors de plàstics i teixits multicolor, tovalloles immenses i barrets disparats que mai ens posaríem en cap altre època de l’any;  ocupa amb les seves parafernàlies  rituals, carrers i places que cobren vida després del letargia hivernal, i dissenya els nostres horaris, dels que treballem, i dels que no, d’acord a les seves exigències horàries.

La gastronomia, fidel reflex del calendari estacional, s'adapta a aquesta nova situació, i a més de cobrir les vidrieres de bars i restaurants,  amb horribles fotografies de plats impossibles - que no serien tolerats en cap altre moment de l'any - sobretot, altera l'estat d'ànim de les persones, predisposant-les  cap a actituds més relaxades i hedonistes. I és que ja se sap, quan escalfa el Sol, allà a la platja, sento el teu cos vibrar, prop del meu ..... Juliol a la platja és Sol, discoteca, gelats i plats combinats; tumult, frenesí i disbauxa, però també és relax, capvespres idíl·lics, amors d'estiu, chill outs o terrasses  de moda, havaneres sobre la sorra, suquets de peix, i es clar , cremats de flames blaves i màgic resplendor. 

Un suquet refinat

Ingredients per 4 persones:

2,5kg de peix variat, que pot ser rap, rascassa, lluç, lluerna, etc, aquell que ens agradi mes i s’acosti al nostre pressupost.
500gr de marisc, que poden ser llagostins, gambes o escamarlans. El mateix que el peix.
1kg de patates.
2 cebes grosses
1 pastanaga
1 fulla de llor
1 copa de vi blanc
1 porro.
Un bon sofregit de ceba i tomàquet
Una bona picada d’all, julivert i safra.

Elaboració:
Netegeu acuradament el peix, tragueu-li les espines i talleu-lo en trossets mes aviat petits. Peleu el marisc. Reserveu. Amb les espines del peix i les cloves del marisc, una ceba, la pastanaga, el porro, la copa de vi blanc i la fulla de llor, elaboreu un bon fumet de peix. Coleu i reserveu. Peleu les patates i la ceba restant, talleu-les a rodelles i poseu-les en una cassola. Afegiu el sofregit i cobriu amb el fumet. Feu bullir fins que les patates comencin a desfer-se, afegiu llavors la picada, bulliu 5 minuts mes i retireu del foc. Tritureu el suquet en el Thermomix o aparell semblant fins que quedi ben cremós. Podeu afegir una mica de crema de llet  o una cullerada de ai i oli, al vostre gust.  Reserveu.
Salpebreu els trossets de peix i el marisc. Cuineu-lo en una paella antiadherent o a la planxa. També podeu fer-lo en un plata untada d’oli al forn. Es important que no es faci masa. Serviu aquest suquet refinat, sense espines, posant en els plats un cullerot de la crema de patates i repartint a sobre els trossets de peix i els mariscos. Decoreu amb unes fulles verdes, de julivert, cerfull, coriandre, porradell o el que ens agradi mes . També podeu posar uns crostonets de pa torrat o uns pinyons fregits.
Aquesta manera de fer el suquet, tan diferent, permet assaborir el sabor diferenciat de cada un dels peixos, y a l’hora, el sabor barrejat de tots ells en les patates que hem cuit amb el fumet de les seves espines, que a mes, no hi son.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada