dimarts, 12 de novembre del 2013

Temps de bolets ?







Caçar bolets es un plaer, trobar-ne, ja es la hòstia !!  El que succeeix, es que la meteorologia, per molt que ens diguin els homes i dones del temps, es cada vegada mes capritxosa, per dir-lo en termes suaus, perquè per els afeccionats al bolet, i sobre tot per nosaltres, els pobres cuiners, que cada dia a la nit truquem als nostres proveïdors a veure si ja tenen els cobejats  bolets, per poder elaborar les receptes dels nostres menús boletaires,  el clima es ben boig !. Tingui la culpa o no el canvi climàtic, el cert es que ja fa uns quants anys, que las campanyes boletaires, fan figa, i mes de una fira del bolet, s’ha celebrat sense a penes presencia micologia, o senzillament s’ha tingut que anular.  Que hi farem.  Hems tindrem que conformar rostint moniatos i menja’n panellets, que no es mal substitut !!.  la novetat gastronòmica, la tindrem que trobar en els altres caçadors, els d’escopeta , esperant, que aquets si, trobin les seves peces, i ens las portin a la cuina, si pot ser, sense pel ni ploma. Ara, si tenim la sort de cara, i el temps climàtic permet que la micologia s’escampi arreu els boscos del país, ah llavors !! Quin goig tan gran i suculent, quin plaer obtindrem al cuinar primer i sobre tot degustar després aquells tresors que ens seran entregats.


Tac de rap daurat amb minestrone de verdures
i trompetes de la mort   

Ingredients per 4 persones.
1 Cua de rap de aprox. 1,25 Kg
200 gr. Trompetes de la mort – o altre tipus de bolet de temporada –
50 gr. mongetes verdes
2 pastanagues
8 mini pastanagues
1 carbassó
1 manat d’esparracs verds
1 nap petit
1 xirivia
1 ceba
1 porro
2 tomaques vermells
1 fulla de llor
1 ou
Unes fulles julivert
Oli d’oliva, sal i pebre .
Elaboració:
Demaneu al peixater que os netegi el rap, traient-li l’espina central, i fen 4 filets igualats.  Fiqueu la espina i els retalls sobrants en una olla amb 11/2 L d’aigua freda.  Afegiu la ceba pelada tallada a rodelles, una pastanaga pelada, la fulla de llor, i el blanc del porro. Que bulli a foc molt fluix durant 20m. Coleu el brou resultant a una olla neta. Talleu les tomàquets en rodelles primes, picoleu el julivert toscament, i barregeu-lo tot amb la clara del ou. Aboqueu aquesta preparació al brou de peix, poseu sal,  i feu-lo bullir molt a poc a poc, quasi be que sigui com un lleuger tremolor, fins que observeu que el brou queda clarificat, completament transparent i daurat, aproximadament 1 hora. Coleu amb cura a traves d’un colador fi i reserveu.
Picoleu totes les verdures en dauets petits i regulars, menys les pastanagues mini. Bulliu-les, també les pastanagues,  amb aigua amb sal, i quant siguin cuites, escorreu-les be.  Netegeu els bolets amb cura.
En una paella antiadherent, salteu amb oli d’oliva els bolets, salpebreu-los i reserveu-los. En la mateixa paella saltegeu les verdures i salpebreu-les, incorporeu la meitat dels bolets saltats i reserveu-les també. Salteu les mini pastanagues.  Finalment, salpebreu els lloms de rap, i amb una mica d’oli de oliva nou, saltegeu-los fins que quedin daurats per fora i sucosos al centre.
Emplateu i serviu de la següent manera:
Amb l’ajut de 4 cèrcols   metàl·lics, poseu el trinxat de verdures i trompetes. A sobre, el llom de rap daurat, i cobrim amb la resta de trompetes  i una pastanaga tallada pel mig. Servim el consomé amb una gerra o sopera directament ja en la taula del menjador.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada