dimarts, 12 de febrer del 2013

El plàcid color de l’espígol






Al jardí del Rosa dels Vents, les flors de l’espígol brollen alegres i diàfanes com pressentint dies de Sol clars i càlids. El seu color malva és el més lluminós de totes les flors que les envolten, i la seva presència, al costat dels parterres de sàlvia i les tanques de romaní, fan del nostre paisatge més proper un petit univers aromàtic en què dedicar-se a la contemplació pausada del pas del temps. Res ens mancarà aquí, al jardí dels sentits, recollits en la tranquil•litat del temps pausat. Serà agradable deixar-nos amanyagar pel murmuri suau del vent marí belluga’n delicadament els fullatges aromàtics, mentre esperem tranquil•lament,  que el temps passi, sense ànsia de cap mena, sense més.

I si aconseguim, a la nostra cuina, recollir aquestes sensacions i reviure sobre un plat, l'alquímia, la màgia que converteix la naturalesa salvatge en sensual plaer civilitzat, llavors amics, la felicitat és absoluta.

Parfait de crema catalana a l’espígol

Ingredients per a 12 persones:
Per a la crema catalana a l’espígol

1 litre de llet sencera.
7 ous.
40 gr. de farina fina de blat de moro
15 gr. de flor de lavanda.
200 gr. de sucre

Per al Parfait

500 gr. de nata
150 gr. sucre
Les clares sobrants de la crema
200 gr. de melindros
50gr de mantega

Elaboració:
Reserveu un cassó de llet i escalfeu la resta infusionant les flors d’espígol almenys durant 30m. Deixateu dins la  llet freda reservada  la farina de blat de moro i incorporeu els 7 rovells d'ou. Fer bullir la llet, afegiu els 200 gr. de sucre i la barreja de rovells amb la farina de blat de moro. Arrenqueu el bull i retireu del foc. Passeu la crema per un colador xinès i disposeu-la en una safata. Deixeu-la refredar, empolvoreu-la  amb sucre i cremeu-la com una crema catalana tradicional.

Esmicoleu els melindros i barregeu-los amb la mantega. Disposeu  12 cèrcols sobre una safata coberta amb paper i feu servir la preparació anterior per formar les bases dels parfaits, aproximadament de mig cm d'alçada.

Munteu la nata sense que quedi massa dura. Munteu també  les clares d'ou amb el sucre fins a obtenir una merenga ferma. Poseu  la crema catalana en un bol gran i batre-la fins trencar els vidres del caramel; incorporeu  amb cura la nata i finalment la merenga. Ompliu els motlles preparats allisant-los bé i congeleu. 

Desemmotlleu, empolseu  amb sucre i cremeu  com la crema catalana tradicional,  amb una pala roent. Serviu acompanyat de nous garapinyades decorant el plat amb salsa de xocolata i unes flors de espígol.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada